Basilicum

Basilicum

Algemene informatie
Latijnse naam: Ocimum basilicum

Basilicum is een kruid waarvan de bladeren worden gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.

Basilicum staat onder vele namen bekend, zoals zoete basilicum of zelfs Thaise basilicum, maar alle gebruikelijke namen verwijzen naar de botanische naam van het kruid, Ocimum basilicum. Basilicum is lid van de grote muntfamilie, of Lamiaceae-familie, samen met andere culinaire kruiden zoals rozemarijn, salie en zelfs lavendel.  

Er wordt aangenomen dat basilicum zijn oorsprong heeft in India, maar het kruid is verspreid naar alle uithoeken van de wereld. Er zijn enkele aanwijzingen dat basilicum misschien zelfs verder naar het oosten is ontstaan dan India met oude vermeldingen uit 807 A.D., wat suggereert dat zoete basilicum in die tijd in de regio Hunan in China werd gebruikt. Basilicum migreerde uiteindelijk naar het westen als hele plant omdat het binnen gemakkelijk gekweekt kon worden en weg was van de blootstelling aan koude klimaten en vorst.

Basilicum kan ons op verschillende manieren ondersteunen.
Als infuus of tinctuur helpt Basilicum bij maag- en darmkrampen, misselijkheid en braken, winderigheid en oprispingen maar ook bij spierpijn, reuma en jicht. Het is zenuwversterkend en helpt tegen depressie, slaapstoornissen en migraine. Naast dit kan het ook het zelfvertrouwen herstellen. Inhaleer etherische olie bij depressiviteit, angst, stress of spanningshoofdpijn. Gebruik het als zalf of olie voor een droge huid of insectenbeten. Let wel op dat bij het gebruik van etherische olie deze niet zo op de huid mag worden aangebracht maar vermengt dient te zijn met een basisolie zoals bijvoorbeeld amandelolie,  jojobaolie of arganolie, maar we kunnen uiteraard ook zonnebloemolie of olijfolie gebruiken.  We kunnen ook een zalf maken, dit kan soms gemakkelijker aan te brengen zijn. 

Het wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap gen basilicum te gebruiken voor het verhelpen of verlichten van fysieke klachten.

Spiritueel kunnen we basilicum het beste als etherische olie inzetten.
Het ruiken van de geur van de etherische olie helpt je gedachte leeg te maken, met een frisse blik naar oude emoties kijken, het juiste pad te zien dat je moet volgen en daardoor beter en gemakkelijker besluiten kunt nemen. De geur verwarmt je ziel en kan spirituele helderheid brengen.

Basilicum is een mannelijk kruid en heeft een krachtige uitwerking. Het wordt geassocieerd met het element vuur en de planeet Mars. Hierdoor kan het worden ingezet voor liefde, exorcisme, rijkdom en bescherming.
Als gedroogd kruid wordt het gebruikt in liefdeswierook en sachets. Neem basilicum in een zakje mee om rijkdom aan te trekken of gebruik het om klanten naar een bedrijf te lokken door wat in de kassa of op de vensterbank te plaatsen. Basilicum kan ook worden gebruikt in gemengde wierook voor exorcisme en kan ook worden toegevoegd aan badzakjes voor zuivering. Als je een kleine hoeveelheid gedroogde basilicum rond elke kamer van je huis strooit, zal dit bescherming bieden.

De Goden die geassocieerd worden met dit kruid zijn Vishu en Erzulie
Door dit kruid te gebruiken en de godheid aan te roepen zal de magie en/of kracht van het kruid versterkt worden.

Basilicum etherische olie
Basilicum Gedroogd kruid

Terug naar blog