Alant

Alant

Algemene informatie
Latijnse naam: Inula helenium

Voor de oude Grieken en Romeinen was Alant een zeer belangrijk kruid, het had een heilzaam effect op de luchtwegen, de baarmoeder en urinewegen. Een Romeins gezegde was "Alant houdt het binnenste gezond". De wortels werden versuikerd en eveneens verwerkt in sauzen of aperitieven. De bladeren werden als bittere loofgroenten gegeten.

In de middeleeuwen werd de afkooksel van de wortel gebruikt bij bronchitis, hoest, kinkhoest en keelpijn. Het zou ook gebruikt worden om aan te sterken bij gebrekkige eetlust. 

Alant kan op verschillende manieren ondersteunen.
Als infuus of tinctuur helpt Alant bij chronische luchtwegenaandoeningen, en ter versterking van een zwakke spijsvertering. Het kan ook worden gebruikt bij kriebelhoest, artritis en artrose, is bloedzuiverend en infectie werend bij een blaasontsteking en nierontsteking. Als zalf of olie is het jeukwerend  en kan ondersteunen bij eczeem, acné en kleine wonden.

Voor emotionele en/of spirituele doeleinden kun je alant als wierook gebruiken.
Het brengt licht in onze ziel in donkere tijden. Het versterkt onze helderziendheid en verbindt ons met andere werelden. Je rook verdrijft melancholie en verdriet en vervult ons met levensvreugde, energie en zelfvertrouwen. Onze geest wordt wakker en helder, we lopen gesterkt door de chaos. Het is daarom vooral populair in het saaie winterseizoen. 

Alant is mannelijk kruid en heeft een krachtige uitwerking. Het wordt geassocieerd met het element lucht en de planeet Mercurius. Hierdoor kan het worden ingezet voor liefde, bescherming en paranormale krachten.

Draag Alantwortel bij je in een zakje om liefde aan te trekken of voor bescherming. Om een liefdeszakje te maken, naai je een deel ervan in een roze doek of voeg je het toe aan een roze, kant-en-klaar zakje en geef je het cadeau of draag je het zelf. Voeg toe aan wierookmengsels of brand alleen op houtskool om de paranormale krachten te vergroten, vooral tijdens het scryen.


Alantwortel wierook
Alantwortel gedroogd kruid

Terug naar blog